rechter,wet,negeren,wetboek,regels,rechtsysteem

Wanneer mag een rechter de wet negeren?
Wat als een strafrechter een moordenaar veroordeelt, maar niet kan voorkomen dat de erfenis van het slachtoffer toch naar de moordenaar gaat? Soms kan dan het privaatrecht nog uitkomst bieden. Anders dan de strafrechter kan de burgerlijke rechter ook betekenis hechten aan het ongeschreven recht, de zogenoemde maatschappelijke betamelijkheid. Professor Schutgens laat in dit college zien hoe het geld via deze constructie alsnog bij de rechtmatige erfgenamen terecht komt. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Het is vaak aan de rechter om een balans te zoeken. Toch heeft het 80% van het Nederlands publiek al decennia lang de mening dat rechters te licht straffen. Lees meer.


Volgende video:
Grappig, intelligent of sportief; van tevoren hebben we vaak een duidelijk beeld van onze droompartner. Toch voldoet onze uiteindelijke partner meestal niet aan dat eisenlijstje. Psycholoog Tila Pronk (Tilburg University) blijkt wel goed te kunnen voorspellen wie we uiteindelijk écht leuk vinden en wel op basis van onze pupilgrootte. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat die kleine zwarte kijkers verraden - voordat je het bewust hebt kunnen beredeneren - wie jij leuk, aantrekkelijk of interessant vindt.

Dankzij Hollywood kunnen we ons van alles voorstellen bij een ruimteoorlog. Maar helaas loopt ook in de echte wereld de spanning in de ruimte op. Er is een heuse wapenwedloop aan de gang. In deze aflevering van Voorkennis: drie wetenschappers over oorlog in de ruimte. Met dank aan NTR: Wetenschap en deze wetenschappers: Angelo Vermeulen, ruimtevaartdeskundige, TU Delft Lonneke Peperkamp, militaire ethiek, Radboud Universiteit & De Nederlandse defensie academie Marco Langbroek, ruimte-onderzoeker, TU Delft

De NoPoo-beweging stelt dat je je haar beter niet meer kunt wassen met shampoo. Er zouden namelijk stoffen inzitten die slecht zijn voor je haar, zoals sulfaten, siliconen en parabenen. Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar van de Universiteit van Amsterdam vertelt je in deze video wat daarvan waar is.

Het is door de warme winters al meer dan 25 jaar geleden dat de Elfstedentocht op natuurijs werd gereden. Ook deze winter lijkt de schaatstocht verder weg dan ooit. Toch hoeven we de Elfstedentocht nog niet op te geven. Hoogleraar watermanagement Nick van de Giesen (TU Delft) heeft namelijk speciaal folie waarmee hij water sneller kan laten afkoelen en zo het aanvriezen van ijs een handje kan helpen. Wil je meer weten over het folie uit de video? Het wordt o.a. ontwikkeld door het Amerikaanse chemiebedrijf 3M: https://www.3m.com/3M/en_US/energy-conservation-us/applications/passive-radiative-cooling/

Het fenomeen hypnose wordt vaak geassocieerd met magie, gegoochel en circus. Maar hypnose is echt en dus geen trucje. Hypnose is een manier om je brein in een super ontspannen staat te brengen. Daardoor sta je meer open voor suggesties waardoor je zintuigen anders reageren op prikkels. Hoe dat precies werkt onderzochten we in het kleinste theater van Amsterdam samen met neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen.
