
Zo zen is het boeddhisme niet
Mediteren en mindfulness: voel jij ook die innerlijke rust door deze boeddhistische praktijken? Dat kan, maar het is slechts één kant van deze religie. Het boeddhisme minder zen dan we denken. Want net als andere religies, kent boeddhisme ook problemen met misbruik, conflicten en geweld. Ben je benieuwd hoe dat precies zit en waar dat zen-beeld vandaan komt? In deze video neemt Paul van der Velde (Radboud Universiteit Nijmegen) je mee in zijn boeddha-gevulde huis en laat daar de duistere kant van dit wereldgeloof zien.


Volgende video:
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken: 'het is ongezond!' Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. In deze aflevering legt zuiveldeskundige Kasper Hettinga (Wageningen University) uit dat kaas ook een hele reeks goede stoffen bevat die het negatieve effect van de vetten en zout compenseren. Neem bijvoorbeeld calcium, dat ook in kaas zit. Calcium bindt aan vet, waardoor je de vetten niet opneemt maar ze simpelweg uitpoept.

Verhuizen wij straks van het land naar het water? Zodra een woning drijft, in plaats van vaststaat op de grond, is er een probleem. En dat is jammer, want drijvende wijken zijn de oplossing voor het gebrek aan ruimte in steden. Technisch zijn er amper obstakels, maar juridisch zijn die er wel. Zo is een hypotheek krijgen voor een drijvend rijtjeshuis of appartement nog onmogelijk. Hoe dat zit hoor je van Pernille van der Plank, hoogleraar goederenrecht aan de Open Universiteit.

Markeren, samenvatten en natuurlijk stampen: zo leer je het beste voor je toets… toch? Onderwijspsycholoog Gino Camp (Open Universiteit) legt in deze video uit dat dat helemaal geen effectieve leermethodes zijn. We houden onszelf eigenlijk voor de gek: we denken dat we de stof begrijpen omdat we het herkennen, maar zodra we het boek sluiten, lijkt het alsof de informatie verdampt uit ons geheugen. Gespreid studeren, zelftoetsing en het gebruik van flashcards zijn juist wel goede leermethoden om je tentamens te halen. Waarom? Ze dwingen je om de stof actief uit je geheugen op te halen.

Jij hebt Maxima’s hand geschud, net als wij en de rest van de wereld! Nee, we zijn niet gek geworden en we snappen heus wel dat zelfs handenschud-queen Maxima niet iedereen een hand heeft gegeven. Maar via via zijn we, via handshakes, allemaal in zes stappen met elkaar verbonden. Wiskundige Remco van der Hofstad (TU Eindhoven) legt je zonder ingewikkelde formules uit hoe dat zit. En hoe dat kan leiden tot een pandemie…

In de zomer van 2021 zorgde extreme regenval in Zuid-Limburg voor hevige overstromingen. Straten stonden blank en het water spoot uit de putdeksels. In Limburg was voor honderden miljoenen schade; in Duitsland en België vielen zelfs doden. Hoe kon dat gebeuren? Milieuwetenschapper Angelique Lansu (Open Universiteit) legt je in de video uit hoe we dit voortaan kunnen voorkomen met een make-over van het landschap.
