Wijzig cookie instellingen
No items found.
Maastricht University

Zou je een laboratoriumkroket uit de muur trekken?

Is kweekvlees het antwoord op de toenemende vraag naar vlees? De productie is milieuvriendelijk, er komt geen dierenleed bij kijken en de kans dat dierenziektes in consumptievlees terecht komen is praktisch uitgesloten. “Ideaal! Hoe snel kunnen we dit zo snel mogelijk in de schappen krijgen?” Maar kies jij straks meteen voor een lab-burger of twee ons kweekgehakt in de supermarkt? Prof. dr. Mark Post (Maastricht University) legt uit waarom de consumentenbeleving niet onderschat mag worden als  succesfactor van kweekvlees. Meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Moeten we nu allemaal aan het kweekvlees gaan? Lees hier meer over de voor- en nadelen van kweekvlees!

prof. dr. Mark Post

Mark Post is als hoogleraar vasculaire fysiologie verbonden aan de Universiteit Maastricht, maar de meeste mensen kennen hem als de vleesprofessor. In 2013 is professor Post wereldnieuws als hij de eerste hamburger van kweekvlees presenteert.

fysiologie,voedsel,voedseldeskundige,eten,cellen,laboratorium,brein,beslissingen

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Met deze wetenschap houd je je planten in leven

Planten in leven houden kan een hele opgave zijn. Met volle moed haal je een plant in huis, zet 'm in een leuke pot, en dan... ja dan vergeet je de plant water te geven, of misschien geef je veel te veel. En is water eigenlijk het enige dat een plant nodig heeft? Bioloog Casper Quist (Wageningen University) geeft je tips hoe je je plant het best verzorgt én hij vertelt welke plant de grootste overlevingskans heeft: een aso, teamplayer of een manager.

Waarom zijn de meesten trouw aan slechts één partner?

Sociaal psycholoog en liefdeswetenschapper Tila Pronk (Tilburg University) beantwoordt jullie vragen over monogamie. Waarom zijn we monogaam? Zijn mensen in een open relatie gelukkiger? En nog veel meer. Dit is de eerste aflevering van onze nieuwe serie 'Hey U', we zijn heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Dus laat het ons weten in de comments op Spotify of via een DM op de socials.

Waarom val jij snel in slaap (of totaal niet)?

HEY U! Waarom lig ik altijd klaarwakker in bed tussen 2 en 4 uur ‘s nachts? Is meteen in slaap vallen eigenlijk wel een goed teken? En kun je te veel slapen? In deze aflevering beantwoordt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) jullie 5 vragen over slaap. 😴

Zitten we straks opgesloten op aarde? 🛰️

Stel je voor: het licht gaat uit. Geen internet. Geen pinpas. Geen navigatie. Klinkt als science fiction, maar kan komen door ruimteafval: rommel die je niet eens ziet, maar wel rondzweeft in de ruimte en tegen de satellieten botst die zo belangrijk zijn voor het leven op aarde. Sterrenkundige Thomas Wijnen (Universiteit Leiden | NOVA) legt in deze aflevering uit waar dat ruimteafval precies vandaan komt, en hoe we deze ruimtepuin kunnen opruimen.

Waarom heb jij verstandskiezen? (Als we ze toch trekken)

Ongeveer 20 procent van de mensen mist bij geboorte één of meerdere verstandskiezen. Niet zo erg, want eigenlijk hebben we die extra kiezen niet meer nodig. Vroeger sleten onze tanden veel sneller en was het handig dat er rond je twintigste nog een derde set kiezen doorkwam. Maar tegenwoordig hebben verstandskiezen nauwelijks meer een functie, omdat we ons eten koken en onze tanden beter verzorgen. Dat ze langzaam verdwijnen, heeft alles te maken met evolutie; als iets niet meer nuttig is, dan kan het in de loop van de tijd verdwijnen. Dat geldt niet alleen voor verstandskiezen, maar ook bijvoorbeeld voor een spiertje in onze onderarm of het vermogen om je oren te bewegen. Yanell Braumuller (Universiteit Leiden | Naturalis) onderzoekt dit soort evolutionaire overblijfsels bij mensen en dieren. Zulke ‘restanten’ kunnen namelijk nog meer evolutionaire mysteries ontrafelen. Hoe dat zit legt hij uit in deze aflevering.

Mogelijk dankzij

Met de steun van