Hoe goed beschermen de vaccins zonder 1,5 meter afstand?

Check voor je de deur uitgaat nog even deze video van epidemioloog Quirine ten Bosch (Wageningen Universiteit). Zij legt uit hoe groot de kans op besmetting is, ook als je gevaccineerd bent.

Waarom zou je het coronavaccin nemen als je gezond bent?

Je voelt je fit, bent nooit ziek of hebt voor zover je weet een goed werkend afweersysteem. Waarom zou je dan het coronavaccin nemen?

Hoe gevaarlijk is het coronavaccin?

Het coronavaccin is er snel gekomen, kan dat dan wel veilig zijn? Hoe zit het met de langetermijneffecten? En hoe moet je kijken naar de risico’s van zo’n vaccin? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op al je vragen rondom het coronavaccin.

Hoe werken vaccinaties?

Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies uit hoe vaccinaties werken en hoe ze gemaakt worden.

Kan je onvruchtbaar worden van het coronavaccin?

Misschien heb je de verhalen op sociale media wel gelezen: het coronavaccin zou je onvruchtbaar kunnen maken. Wat is daarvan waar? En waarom krijgen zwangere vrouwen het vaccin niet? Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt uit hoe het zit.

Hoe ontstaan nieuwe varianten van het coronavirus?

We zijn nu druk in de week met de Delta variant van het coronavirus. Dat is niet de eerste, en misschien ook wel niet de laatste variant van het coronavirus. Maar hoe ontstaan al die verschillende varianten eigenlijk? Immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt het uit in 1 minuut.

Hoe is het coronavirus ontstaan?

Het coronavirus heeft zich razendsnel over de hele wereld verspreid. Maar hoe ontstaat zo'n nieuw virus, hoe past het zich aan aan de mens en hoe word je er ziek van? Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC legt uit.

Meer vragen?

Hierboven kreeg je antwoord op een aantal vragen rondom het coronavaccin. Heb je meer vragen?

Bekijk dan ook eens de officiële website van de Rijksoverheid.

In samenwerking met de 14 Universiteiten van Nederland