In onze nieuwe serie Op de Proef Gesteld stappen influencers direct in de wereld van de wetenschap. Onder begeleiding van topwetenschappers van de Nederlandse universiteiten worden ze op de proef gesteld door de wetenschap in hun zoektocht naar antwoorden op de bizarste vraagstukken. Zie hieronder de eerste zes afleveringen:
Kun je drie nachten zonder slaap?
Youtuber en avonturier Govert Sweep probeerde het uit in naam van de wetenschap. Wetenschappers Marijtje Jongsma en Boris Konrad van de Radboud Universiteit schoten hem te hulp om te kijken wat dat met zijn brein doet.
Luister hier de bijbehorende podcast met David van Bodegom (Universiteit Leiden)
Hoe word je gelukkig volgens de wetenschap?
Presentator Gwen van Poorten praat met niemand minder dan geluksprofessor Meike Bartels (VU). Wat heeft de wetenschap te zeggen over hoe je gelukkig wordt?
Luister hier de bijbehorende podcast met Madelon Otto (Open Universiteit)
Hoe kun je beter worden in gamen?
Youtuber Gamemeneer duikt in de wereld van de wetenschap in de hoop net zo goed te worden als een professionele E-sporter en krijgt daarbij hulp van Guido Bruinsma (Universiteit Twente)
Luister hier de bijbehorende podcast met Frank Bosman (Universiteit Tilburg)
Kun je zomaar je eigen cryptocurrency beginnen?
Youtubers de Gierige Gasten zoeken samen met finance-expert Paulo Rodrigues (Maastricht Universiteit) uit hoe makkelijk het is om je eigen cryptocurrency op te richten
Luister hier de bijbehorende podcast met Lan van Wassenaer (Wageningen Universiteit)
Wat doen haatreacties met je brein?
Beautygloss maakt al jaren videos voor op Youtube en krijgt daarbij ook wel eens te maken met haatreacties. Samen met Marte Otten (Universiteit van Amsterdam) kijkt ze of die ook daadwerkelijk effect hebben op haar brein.
Luister hier de bijbehorende podcast met Anne-Mette Hermans (Erasmus Universiteit)
Is je tanden bleken gevaarlijk?
Tandenbleken: is het nou goed voor je of niet? Youtube Jiami Jongejan zoekt het uit met tandheelkundige Marco Gresnigt (Rijksuniversiteit Groningen)
Luister hier de bijbehorende podcast met Ina Koning (Universiteit Utrecht)